Gniazda WebCam Grupa otwarta 263 Użytkowników
Pokaż:Wszystko
Trochę głupieje,..  20.10 kolejne zalężanie na kracie u pustułek. Po xzym Pan pustułka..  chyc na jaja. Pani pustilka siedzi na kracie. Jak zobaczę "nową" samice na jajach to całkiem tematu nie ogarnę.
30 Wyświetleń
30
Skasowałem wpis z rana, bo nie miałem świadomości z wydarzeń 🙁.
Na dzisiejszy dzień Rafik otrzymuje bana ode mnie i dzisiaj go nie lubię 😥.
Ale tylko dzisiaj. Od jutra z powrotem go będę lubił 🙄🙂
no niestety, taka jest natura. Przykro było na to patrzeć, ale takimi prawami przyroda się rządzi
IzaEs
Ode mnie też duży Ban dla Rafika 😤
niza
Chyba nigdy się nie dowiemy w pełni co skłoniło Rafika do takiego a nie innego czynu. Ja myślę, że tam jest zbyt "tłoczno" i ta samiczka pustułki po prostu była ofiarą tej całej irytacji naszej pary (w tym przypadku Rafika). Dobrze wiemy ile w tym roku było intruzów wędrownych (a o ilu nie wiemy?). To nie jedyna para pustułek tam z resztą. Jest ich na pewno więcej co pokazała nam już nowa samiczka. Teraz jest newralgiczny czas, młode Werwy i Rafika już coraz śmielej się poruszają po budce, zaraz będą wychodzić na podest. Nasza para musi zapewnić im bezpieczeństwo, to jest dla nich teraz priorytet. Rafik uznał, że jest zagrożenie i trzeba go wyeliminować. Jak dobrze zrozumiałam to on ją zaatakował w czasie nalotów tej drugiej samiczki. Tam musiało być niezłe zamieszanie. To jest natura i nic na to nie poradzimy. Nadal uważam, że my jako ludzie jesteśmy bardziej bezwzględni niż jakiekolwiek zwierzę. Zwierzę atakuje, bo musi, a my jakoś ludzkość robimy z własnego widzimisię.
Misio779
Zgadzam się i tylko dodam, że cały czas miałem obawy, żeby na G1 Rafik nie zajrzał, bo jednak to jest ich rewir i cały teren ich. Także dla kogokolwiek G1 to niebezpieczne miejsce, a skoro tam Rafik się pojawił to znając jego waleczność, którą niejednokrotnie udowadniał, chociażby w walce z Gdynkiem z przed 4 lat to nie mogło się skończyć dobrze, wiadomo, jak Rafik reaguje na słynny sufit na G2😛 i można mieć wrażenie, że się boi wszystkiego. Nic bardziej mylnego. Dodatkowo samiczka też była waleczna bardzo i to ją zgubiło. Wiadomo, że ona też broniła swojego terytorium zwłaszcza, że inkubowała, ale w starciu z Rafikiem była bez szans
Pamiętam sytuację w Wałbrzychu, gdzie pustułki, Nowinka i Waldi, mieli już maluchy gdy zjawiła się Helga sokolica, zabiła Nowinke, maluchy zostały uratowane przez Strażaków, Waldi próbował karmić dzieci niestety nie dał rady, nie zapomnę go, jak przyleciał do gniazda i patrzył na puste miejsce po maluchach😔
..tak niestety działa nieokiełznana natura i jej brutalne (dla nas ludzi ) prawa ...
elik
ależ wtedy była nerwówka, wszystkie młode szczęśliwie się odchowały w Azylu ku naszej radości
Wędrowne przelatują przy G1
109 Wyświetleń
109
Na G1 o 15:12 nastąpiło bardzo gwałtowne ocieplenie stosunków między samcem a nową samiczką...
elas59
Samiec wszedł do budki i zasiadł na jajkach . Może zabrać jajka do inkubatora przecież to dopiero początek w wysiadywaniu jajek . a samiec z nową samicą postarają się o nowe własne jajka
kolorowadama3
Pustułki to nie wędrusy. Są dość powszechne, ich liczba jest ok 100 razy większa niż sokołów wędrownych, których w Polsce jest kilkadziesiąt par. Reintrodukcja ich nie dotyczy, nikt nie będzie zabierał jaj.
niza
Pustułki nie są zagrożone wyginięciem. Każde wejście na komin to bardzo skomplikowana sprawa logistyczna i formalna. Nie sądzę, że ktoś będzie się za to zabierał przy tak powszechnym gatunku.
jest jakaś szansa, żeby nowa samica pomogła w wysiadywaniu?
Raczej lęg jest stracony, za często samiec schodzi z jajek i częściej siedzi na podeście.
Pustułki, samiczka i samczyk na kracie, każde ze swoją myszką
128 Wyświetleń
128
Jaka jest odległość między G1 a G2? Kiedyś ktoś pisał ale nie mogę tego znaleźć. Chyba 1,5 km ale jeśli się mylę to mnie poprawcie
168 Wyświetleń
168
Misio779
Tyle jest. Maksymalnie 1,5 km w linii prostej.
monikam54
Może powinna być tam założona jakaś krata z małym wejściem tak żeby zmieściła się tylko pustułka? Żeby sokół nie miał wstępu ? Może tak chociaż w małym stopniu by było bezpieczniej ?
Dokładnie o tym samym pomyślałam. Ja np. robię przed zimą karmniki z takimi otworkami, że zmieszczą się w nich tylko sikorki, wróble, raniuszki i inne maluteńkie ptaszki. To samo można by zrobić z G1. W przeciwnym razie jakiekolwiek ptaki zechcą w nim zamieszkać - albo zginą, albo będą straszliwe w skutkach bitwy /gdyby inne sokoły tam zamieszkały/. Jeśli to zbyt skomplikowane, to lepiej całkiem zamurować to gniazdo, bo nikt w nim spokoju nie będzie miał.
Oby w tym gnieździe nie próbowały się zagnieździć inne Wędrowne
niza
Nie ma takiej możliwości. To jest ten sam rewir. I wygra albo jedna albo druga para w takim przypadku.
Była kiedyś, kilka miesięcy temu, dyskusja o tym. Ja miałam wątpliwości, że za blisko siebie są. Bo już wtedy Werwa robiła naloty na pustułki, ale nie miała wtedy młodych. Ktoś mnie uspokoił, że ORLEN PŁOCK to ogromny obszar, wiele hektarów, i że mam być spokojna. Ktoś inny jednak dodał, że między gniazdami powinno być minimum 3 km, a nie ok. 1,5. Jak się okazuje, ten drugi ktoś miał rację. Wydaje mi się, że G1 już nie ma racji bytu, dopóki w G2 rezydują Rafik i Werwa. Obawiam się także, że jeśli samczyk nie opuści G1, skończy tak samo, jak samiczka😔
Najgorzej że samczyk ciągle tam wraca mimo powtarzających się ataków... O ile się nie mylę to drugie gniazdo powstało ze względu na samicę raroga. Obecnie po co tam jest?
samczyk właśnie zszedł z jajek i odleciał po chwili
150 Wyświetleń
150
Ula
Ula
Samiec pustułka siedzi na jajkach.
123 Wyświetlenia
123
elik
ten lęg jest stracony ☹
szkoda jajeczek, nikt ich teraz nie wysiaduje, samiec pustułki posiedział i odleciał
143 Wyświetlenia
143
Właśnie wrócił.
elas59
Samczyk  jest znowu na kracie, wszedł do budki i zasiadł na jajkach
Na YT lata już filmik z walki z rana. Pani pustułka nie przeżyła ataku Rafika , i na końcu Rafik z nią odleciał...
Ta co jest teraz to nowa samica... 
Przykre to bardzo co ją spotkało...
Dziękuję za informacje, choć łamiące serce 💔😰😰😰💔 Niestety, nie mam dość sił, by obejrzeć ten dramat na Forum, czy gdziekolwiek 😪 Wiem, że to surowe prawa Natury, wiem. Ale - rozum jedno, serce co innego 🥺 Z tego wnioskuję, że te dwa gniazda - niby dość daleko od siebie - jak dla nas, ale jednak zbyt blisko siebie, jak dla sokołów 🤔😒
No to pytanie kolejne - czy obca samica ma szansę odchowania tych jajek co już są, czy będzie  - w przypadku akceptacji przez samca - zaczynać od początku?
OlaOlszowska
Na filmiku Werwa też goniła za pustułką?
monikam54
Tak wygląda , że Rafik atakował samice , a Werwa robiła nalot na samca ...
OlaOlszowska
Przykre, no ale to jest natura.
OlaOlszowska
Tak mi wygląda, że Rafik załatwił samice pustułki, a Werwa goniła samca pustułki.
Gawi
No przecież jest to u nas na forum
IzaEs
Ja akurat zaglądam codziennie kilka razy na Forum ale oglądać tego filmiku nie mam siły 😪 wystarczy już to samo zdjęcie ech 😪😪😪
monikam54
Tak , ale nie każdy zagląda na forum. Więc wstawiłam tutaj informacje również.
IzaEs
a na kracie to co tam leży ?
monikam54
Zostały wywleczone te skrzydła co zostały jeszcze z posiłku Kłodawianki
IzaEs
myślałam że samica pustułki
Grubodziób na śniadanie. Malutki w pierwszym rzędzie, spryciarz najszybciej zareagował.
I kolejne bzykanko, a zaraz po pan pustułka biegiem cyk na jajka.
137 Wyświetleń
137
U pustułek na G1 zalężanie (?) - że w sensie ptasi seks :)
146 Wyświetleń
146
Dokładnie tak 😉
Właśnie przed chwilą na kracie u pustułek było bzykanko. A potem samiec poszedł na jajka.
136 Wyświetleń
136
Więcej
Z tą Grupą powiązane są następujące podglądy on-line:

WebCam Płock 

Grupa otwarta

Grupa otwarta oznacza, że wszyscy mogą zobaczyć tę Grupę i jej zawartość, a dołączyć do niej może każdy zarejestrowany Użytkownik naszego serwisu po zalogowaniu.
Dołączenie do Grupy umożliwia dodawanie wpisów w Aktywności tej grupy oraz dodawanie wpisów na Ścianie, dodawanie zdjęć i filmów (o ile opcje te są w tej grupie dostępne).

Użytkownik może oznaczyć Grupę jako  Obserwowaną - oznacza to, że wpisy i aktywności jej użytkowników będą prezentowane (dodatkowo) w menu Społeczność oraz mogą1) być pokazywane pod pozostałymi podglądami on-line.
Oznaczenie Grupy jako Obserwowanej wygasa automatycznie po upływie 12 miesięcy od chwili jej oznaczenia.

"Aktywność" - Zasady dodawania wpisów:
  • Wpisy powinny dotyczyć życia sokołów wędrownych lub innych mieszkańców obserwowanych tu gniazd.
  • Wpisy mogą dotyczyć obserwacji sokołów wędrownych w naturze z okolic gniazd z kamerami on-line.
    Nie będzie błędem jeśli dodasz wpisy dotyczące dawnych mieszkańców lub potomstwa pochodzącego z tych gniazd.
  • Nie dodajemy tu wpisów dotyczących innych grup gniazd z kamerami on-line.
    Nie dodajemy tu wpisów nie związanych z obserwacjami sokołów.
    Nie dodajemy tu wpisów prywatnych.
  • Uzupełnienia informacji we wpisie robimy poprzez dodanie komentarza pod nim lub (jeśli to jest możliwe) poprzez jego ponowną edycję.
    Starajmy się nie dodawać kolejnych wpisów dotyczących tej samej kwestii. Swoje zdanie wyrażaj w komentarzu do wpisu lub poprzez odpowiedź do konkretnego komentarza.
  • Możesz ograniczyć dostęp do swoich wpisów tylko do znajomych.
  • Wpisy i komentarze z Aktywności po czasie ustalonym przez Administratora będą automatycznie usuwane.

Hashtagi

W celu łatwiejszego wyszukiwania i grupowania informacji z ulubionych lokalizacji i podglądów możesz uzupełniać swoje wpisy hashtagami.
Możesz stosować hashtagi z imionami lub numerami obrączek mieszkańców/rezydentów czy ich potomstwa np.: #wars · #sawa · #zmiennik · #0XY · etc.

Porada: Hashtagi rozpoczynamy znakiem # i muszą zakończyć się spacją : #hashtag .
Dla uproszczenia oraz zredukowania możliwości popełniania błędów, proponujemy pisać hashtagi małymi literami i bez polskich znaków.

"Ściana"

Na ścianie dodajemy wpisy (jeśli opcja ta jest dostępna) mające szczególne znaczenie w życiu mieszkańców gniazd powiązanych z tą Grupą.
Jeśli chcesz uzupełnić wpis innej osoby, zrób to poprzez dodanie odpowiedzi na jej wpis.

Zdjęcia i Filmy

O ile Administrator udostępni te opcje w Grupie, możesz dodawać zdjęcia oraz linkować filmy z serwisu YouTube.
Zdjęcia i filmy muszą obrazować życie mieszkańców gniazd związanych z tą Grupą. Możesz dodawać zdjęcia lub filmy z obserwacji sokołów w naturze z okolic tych gniazd.
Dodanie zdjęcia lub filmu utworzy wpis w Aktywności tej Grupy.

Zdjęcia muszą spełniać kryteria dotyczące wielkości. Zdjęciom i filmom należy nadać odpowiadający ich treści tytuł oraz można je uzupełnić opisem. Zdjęcia lub filmy nie spełniające kryteriów tematu tej Grupy będą usuwane.
Każdy Użytkownik posiada ograniczoną ilość zdjęć, które może dodać w Grupie.

Regulamin

Pamiętaj, że zawsze jesteś zobowiązany do zachowania zgodnego z Regulaminem.

Jeśli uznasz wpis lub komentarz innego Użytkownika za niezgodny z zasadami tej Grupy lub postanowieniami Regulaminu, możesz go zgłosić. Pamiętaj, nie zgłaszaj wpisu lub komentarza tylko dlatego, że nie zgadzasz się z jego treścią i masz odmienne zdanie niż autor.
Wpisy i Komentarze zgłoszone przez Ciebie zostaną dodane do Twojej listy ukrytych aktywności/komentarzy.
Zgłoszenie wpisu/komentarza nie jest anonimowe.

Jeśli Twój wpis lub komentarz został oznaczony  - przyjrzyj mu się i ewentualnie zmodyfikuj lub usuń. Jeśli uważasz, że jest z nim wszystko w porządku, a zgłoszenie jest dla Ciebie krzywdzące - napisz do nas.

Wpisy niezgodne z zasadami tej Grupy lub postanowieniami Regulaminu mogą odpowiednio do ich treści zostać przesunięte do właściwej grupy, do wpisów profilu ich autora lub zostać usunięte.

1)Jeśli w ustawieniach swojego profilu użytkownik w opcji "Wpisy pod podglądami WebCam" wybrał wartość "Domyślny".

MartaL
Użytkownik
Użytkownik
Nela
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
ithilhin