Przeglądając FORUM musisz zdawać sobie sprawę z faktu, że możesz natrafić na mało estetyczne lub drastyczne treści.
Z tego też powodu przeglądanie FORUM przez dzieci powinno odbywać się w obecności osoby dorosłej.
Sokół wędrowny - Orlen PŁOCK - 2025

#315626 by buber

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Wszystkie stworzenia małe i duże.
More
  • 47 posts
  • Thank you received 730
Rano na podest wpadła Werwa, pozaglądała tu i tam, nie trzeba było długo czekać jak zaczęły się pojawiać młode. Dopóki odwiedzają gniazdo jest okazja coś utrwalić. Dziś śniadanko z grubodzioba. 
  • buber
Iwona65Sokół wędrowny - Orlen PŁOCK - 2025
31 May 2025 18:04
#315638 by Iwona65

---
More
  • 1058 posts
  • Thank you received 19926
Buber fajnie udokumentowała pobyt młodych, w opisie nie zaakcentowała wypadku Tofika, który się wtedy wydarzył. Tutaj skrót tego z akcentem na to zdarzenie, kiedy Tofik zaczepił pazurem o podest i długo zwisał, dla mnie- oglądającego, to były wieki. Rufus z refleksem przejął łup, a skubaniec Tofik wkrótce wylądował z powrotem. I trochę więcej dantejskich scen z walki Rufusa z Glorią że środka gniazda.

Niebezpiecznie wyglądający wypadek Tofika

This image is hidden for guests.
Please log in or register to see it.
#315702 by buber

More
  • 47 posts
  • Thank you received 730
Wczoraj, czyli 1 czerwca w gnieździe nie widać było ani jednego młodego, przynajmniej mnie nie udało się zaobserwować. Na chwilkę wpadła Werwa z jedzeniem i to wszystko. Może pogoda w Dzień Dziecka dopisała i nie chciało im się w chacie siedzieć.
Za to dzisiaj od rana cała czwórka  z przerwami a to w budce, albo podeście. Oby jak najdłużej.

• buber
#315953 by buber

More
  • 47 posts
  • Thank you received 730
  Zacznę od przykrej informacji, czyli zniknięcia  pustułek z G1. Dwa dni temu przekaz padł, więc nie wiadomo co się wydarzyło, ale w poniedziałek rano, 9 czerwca w gnieździe G1 przebywał już Rafik na zmianę z Werwą. Ani śladu po rudzielcach. Mam nadzieję, że opuściły rewir żywe, choć to optymistyczny scenariusz. 
 10 czerwca na kominie G1 częstym bywalcem był Rufus, prawdopodobnie latał za matką, nie dając jej odpocząć.
 Werwa na G1.

Na G2 natomiast gościem od rana była Gloria. 

• buber
#315954 by VEGA

Obserwowanie i pomaganie ptakom w okolicy; pomagam też "moim" bezdomnym przeszukującym kontenery. Od zawsze kocham siatkówkę /jestem byłą siatkarką/, biatlon - też biegałam i strzelałam/ oraz żużel:) W obsłudze laptopa jestem mało obeznana -
More
  • 79 posts
  • Thank you received 783
Dodam, że już 8. czerwca rano na podeście G1 zastałam Rafika. Po jakimś kwadransie zmieniła go Werwa. I tak na zmianę cały czas. Co się stało z pustułkami - nie wiem   Wiem, że w gnieździe było osiem jaj - sześć tej zabitej samiczki i dwa tej nowej. Teraz w gnieździe jest siedem jaj, z czego, wydaje mi się, kilka jest uszkodzonych. Obawiam się, że była walka, znów zakończona tragedią 
Moderators: dziuniekCiuciek
Time to create page: 0.367 seconds