Sokół wędrowny -ZEC Wołomin 2024

#322995 przez xand

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

przyroda, kryminały, podziwianie sokołów na żywo
Więcej
  • Posty 4532
  • Otrzymane podziękowania 61340
Dziś rano pojechałam na rekonesans pod komin w Wołominie.Mam dobre wieści - widziałam dwa maluszki, może być ich więcej, ale to się okaże podczas obrączkowania. Dałam od razu znać Prezesowi.Tak będzie obrączkowanie i to już w tym tygodniu. Gdy podjechałam pod komin jedno z rodziców siedziało na daszku, a maluszki było tylko słychać, wrzaskuny kochane. Rodzic posiedział i odleciał na polowanie, łup zaniósł do spiżarni na galerię nad budką. Widziałam tylko jedno z rodziców.Okoliczni mieszkańcy wiedzą,że mają za sąsiadów sokoły i że inne budki można oglądać na podglądach Perigrinusa . Sami mnie zagadywali i opowiadali z dumą o sokołach. Nie potrafili jednak powiedzieć czy są dwa dorosłe.
  • ...BĄDŹ TYM, CO W TRAWIE PISZCZY....
moncziSokół wędrowny -ZEC Wołomin 2024
2026-05-23 23:15
#323152 przez monczi

---
Więcej
  • Posty 3
  • Otrzymane podziękowania 43
Czy wiadomo już, kiedy obrączkowanie w Wołominie? ☺️
#323397 przez xand

Więcej
  • Posty 4532
Młode w ilości trzy jeszcze nie wyleciały, ale dwa są odważne i zastałam je na wysięgniku obok budki. Następnie okupowały barierkę, jeden strachliwy trzyma się podestu.
Wylot lada chwila.Żadnego z dorosłych nie zastałam.
xandSokół wędrowny -ZEC Wołomin 2024
2026-06-14 21:36 · 2026-06-14 21:40
#323857 przez xand

Więcej
  • Posty 4532
Dzisiejsze sokolenie pod wołomińskim kominem, zorganizowane przez Mieczysław Kondraciuk , odbyło się mimo wyjątkowo niesprzyjającej pogody. Deszcz nie zachęcał do terenowych obserwacji, ale nadzieja na spotkanie z rezydentami była silniejsza.Od dawna nurtowało mnie pytanie, czy uda nam się zobaczyć oboje dorosłych sokołów. Podczas moich wcześniejszych wizyt pod kominem zazwyczaj widywałam tylko jednego dorosłego sokoła. Zastanawiałam się też, czy rezydentami nadal są Szponek i Tori. Mieciu zabrał ze sobą lunetę, więc liczyłam na odczyt obrączek i rozwianie tych wątpliwości.Na początku przywitał nas dorosły samiec, siedzący niemal na samym szczycie komina. Towarzyszył mu nieustępliwy deszcz i wiatr. Przenieśliśmy się więc na drugą stronę budowli. Tam usłyszeliśmy donośne krzyki młodzieży, choć przez dłuższą chwilę nie mogliśmy dostrzec ich właścicieli.W końcu jeden z młodych poderwał się do lotu. Chwilę później dołączył drugi, a następnie trzeci. W pewnym momencie w powietrzu pojawiła się także dorosła samica. Obserwacja była fascynująca – wyraźnie widać było, że jedno z młodych jest mniej zwrotne i lata wolniej od rodzeństwa. Samiec przez cały czas pozostawał na swoim posterunku wysoko na kominie, podczas gdy samica przemieszczała się wokół, nieustannie nagabywana przez swoje rozbrykane potomstwo.Sokolenie uznaję za bardzo udane. Młode sokoły wykonywały efektowne przeloty tuż nad naszymi głowami, a dodatkową atrakcją okazał się przelatujący bocian. Najważniejsze jednak, że cała trójka młodych nadal jest obecna, a para dorosłych nie spuszcza ich z oka.Obrączek niestety nie udało się odczytać. Dorosłe sokoły nie miały ochoty współpracować, podobnie zresztą jak pogoda. Mimo to wracamy z cenną wiadomością – wołomińskie sokoły mają się dobrze, a rodzinne życie pod kominem toczy się pełnym rytmem. Dziękuję Mietku za super sokolenie i już czekam na następne. Zdjęcia wykonane telefonem przez lunetę, a przelotów tylko telefonem.

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Moderatorzy: Ciuciekdziuniek
Czas generowania strony: 0.348 s.
Zasilane przez Forum Kunena