Przeglądając FORUM musisz zdawać sobie sprawę z faktu, że możesz natrafić na mało estetyczne lub drastyczne treści.
Z tego też powodu przeglądanie FORUM przez dzieci powinno odbywać się w obecności osoby dorosłej.
Sokół wędrowny - PGE EC Lublin - 2026

MantaSokół wędrowny - PGE EC Lublin - 2026
2026-06-13 00:34 · 2026-06-13 00:35
#323806 przez Manta

Please Zaloguj or Zarejestruj się to join the conversation.

przyroda, ludzie
Więcej
  • Posty 2711
  • Otrzymane podziękowania 43278
18:15 - 20:28
Wanda siedziała na krawędzi dachu

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

O 20:46 na podeście pod kamerą pojawiło się młode - potem okazało się, że to Volta. Badała okolicę  

gadała, patrzyła w dół.
O 20:49 przybyła Wanda z kolacją dla młodej. Volta łup odebrała, schowała się za budkę. Spędziła tam 10 minut, najprawdopodobniej jedząc.
Wanda poleciała, młoda się za jakiś czas wychyliła z łupem w dziobie i umieściła go w budce pod oknem.
Zaraz wyszła, parę minut spędziła jeszcze na poręczy

i po 21 odleciała, wcześniej kukając w tym kierunku.

Wanda z łupem dla Volty
Volta schowała kolację do budki
#323809 przez Manta

przyroda, ludzie
Więcej
  • Posty 2711
Lu2019 sprawdziła wczoraj wieczorem, co u sokołów słychać.

Zastała Czajnika i jedno młode (sądząc po gabarytach to jedna z sióstr) siedzących na kominie od Inżynierskiej.  

Wanda w tym czasie była na dachu budki. Za jakiś czas młode przeleciało niedaleko Wandy - prawdopodobnie to samo, co powyżej.

Potem Wanda opuściła swoje stanowisko na dachu.

Na jednym z balkonów widać było przez krótką chwilę dwa sokoły - chyba właśnie Wandę i młodą. Słychać też było krzyki - może młoda wrzeszczała o jedzenie. 
Pewnie wtedy właśnie mama postarała się o posiłek, o czym jest w poprzednim poście. 

Lu2019 podczas swojej wizyty widziała trzy sokoły - dwoje dorosłych, jedno młode, pozostała część młodzieży nie pokazała się. 
2026-06-13 09:17 · 2026-06-13 10:00
#323810 przez Manta

przyroda, ludzie
Więcej
  • Posty 2711
Dzisiaj z rana też pokazały się w tej samej konfiguracji, czyli Wanda, młoda (0MA czyli Volta) i Czajnik.

O 4:33 przyleciała na poręcz Wanda, przeszła po kracie, zainteresował ją przelot młodego/młodej. Zaraz z budki wyniosła pozostawiony przez Voltę wczoraj łup. Trochę postała z nim na progu,

zagadywała, znowu obserwując przelot. Odleciała o 4:43.

O 4:52 nadleciała i trochę nieporadnie wylądowała na końcu kraty Volta. Sprawdziła budkę w poszukiwaniu swojego wczorajszego posiłku. Trochę jeszcze pokrzyczała z poręczy i o 4:55 poleciała.

O 5:26 na końcu barierki zameldował się Czajnik. 

Zaraz obszedł dach, potem przepatrzył budkę (może dziecko się poskarżyło, że ktoś mu ukradł łup 😉). Potem wyszedł na poręcz, posiedział na końcu barierki i stąd o 5:46 odleciał.
2026-06-13 23:58 · 2026-06-14 00:24
#323824 przez Manta

przyroda, ludzie
Więcej
  • Posty 2711
Potem już w ciągu dnia nie natrafiłam przy budce na sokoły.

Ale życie okołokominowe kwitło,  oto relacja Ati z dzisiejszej wizyty na Wrotkowie:

Te maluchy widziałam na początku. Jeden na górze komina, drugi na dole:

Młode przeleciało nisko nad terenem PGE i zniknęło mi za drzewami. Po kilku minutach znalazłam tego gagatka, próbował się przede mną schować, ale gdy się zorientował, że został namierzony, wyszedł z ukrycia:

Gagatkowi oczywiście nie umknęło, że na wyższych balkonach pojawiła się mama z dostawą.
Z przygotowanym łupem opuściła balkon, zaraz odleciał młody z wieżyczki (przemknął między elementami infrastruktury, według mnie zdecydowanie za szybko) odleciało też drugie młode (z pierwszego filmu). Jedno z dzieciaków odebrało od mamy łup i przytargało go gdzieś na komin, Wanda usiadła niedaleko budki. Wkrótce dołączyło drugie młode, ale tylko dla towarzystwa, chyba nie było głodne.

2026-06-14 00:20 · 2026-06-14 00:21
#323825 przez Manta

przyroda, ludzie
Więcej
  • Posty 2711
cd relacji Ati:

Dwa ogonki siedziały przy Wandzie, w międzyczasie na dole komina przesiadał się między balkonami tata, w końcu Wanda zmotywowała jednego dzieciaka żeby trochę polatał.

Wanda i Czajnik raczej nie mogą zapomnieć, że mają potomstwo 🙂:

Zaczęłam się zbierać do domu, ale jakoś ciężko się stamtąd odjeżdża, więc zrobiłam na koniec jeszcze jeden przegląd okolicy.

Nie wiem jak długo sobie tam leżały (i nie wiem dlaczego zakładam, że to dwie dziewczyny). Zerkałam na te kominy wcześniej, możliwe że je przegapiłam, ale możliwe też, że ich tam wtedy nie było.
Jak odjeżdżałam, panny nadal się wylegiwały, rodzice siedzieli na kominie, a dwójka młodych mogła przysypiać na podestach.
Moderatorzy: dziuniekCiuciek
Czas generowania strony: 0.394 s.
Zasilane przez Forum Kunena