Przeglądając FORUM musisz zdawać sobie sprawę z faktu, że możesz natrafić na mało estetyczne lub drastyczne treści.
Z tego też powodu przeglądanie FORUM przez dzieci powinno odbywać się w obecności osoby dorosłej.
Sokół wędrowny - PGE EC Lublin - 2025

OlgaSSokół wędrowny - PGE EC Lublin - 2025
31 Oct 2025 08:13 · 31 Oct 2025 08:14
#318018 by OlgaS

Please Log in or Create an account to join the conversation.

---
More
  • 12 posts
  • Thank you received 131
Ja jeszcze zastałam rezydentów 2 razy na krótkie parominutowe wizyty
13:31 Wizyta Czajnika
13:48 – Wizyta Ziuty

This image is hidden for guests.
Please log in or register to see it.
MantaSokół wędrowny - PGE EC Lublin - 2025
31 Oct 2025 17:54 · 31 Oct 2025 17:56
#318021 by Manta

przyroda, ludzie
More
  • 2326 posts
  • Thank you received 36714
Dziś rano sokoły spotkały się o 5:55. 

Po przylocie (prawie jednoczesnym) wskoczyli do budki (Czajnik pierwszy - wiadomo) bardzo krótko się przywitali, po odlocie Czajnika Ziuta została jeszcze do 5:59 i odleciała z rogu barierki.

6:19 - 6:35 pobyt Ziuty
przyleciała prawie od razu na próg, patrzyła za siebie. Potem rozglądała się z poręczy. Z jakiś czas zeszła z ciokaniem na kratę, skubnęła drut, wstrząsnęła się, przeszła na poręcz, znowu się wstrząsnęła.
Obserwowała.

Odleciała zainteresowana czymś/kimś w okolicy.

Potem Ziuta znowu zjawiła się około 9:50. Pokrzykiwała siedząc na progu i patrząc na niebo.

Potem przeszła na róg barierki, poleciała po dziesiątej.
#318025 by Bożka

podróże, przyroda, natura, od 2019 roku podglądanie gniazd bocianów i sokołów (szczególnie jest mi bliskie w Lublinie na Wrotkowie), piesze przechadzki po Poleskim Parku Krajobrazowym, no i muzyka
More
  • 816 posts
  • Thank you received 15098
O 11.17 zastałam Czajnika na progu; siedział sobie przyozdobiony piórkiem przy dziobie  .

Obserwował teren, często spoglądał w dół pod podest. Oczywiście poprawiał też swój wygląd - układał piórka (chociaż i tak wiatrzysko je rozwiewało), nie zapominał też o czyszczeniu łapek.

Do budki nie zaglądał. Po ponad dwóch godzinach dyżuru, o 13.22 przeskoczył raptem na poręcz i za chwilę odleciał.
  • "Serce bez marzeń jest jak ptak bez skrzydeł." /Suzy Kassem/
02 Nov 2025 00:39 · 02 Nov 2025 00:41
#318029 by Manta

przyroda, ludzie
More
  • 2326 posts
Dzisiaj sokoły znowu często pojawiały się na podglądzie.

O 5:51 było spotkanie: Czajnik w budce, Ziuta pod oknem

O 6:44 przyleciała na poręcz Ziuta, wcześniej był widoczny w dole przelot. Kiedy już wylądowała, w pobliżu też ktoś przemknął (pewnie Czajnik). Wskoczyła do budki, gadała, w dole ponownie ktoś przeleciał. Po dwóch minutach wyszła na róg barierki, obserwowała, przez parę chwil stała z rozpostartymi skrzydłami, odleciała o 6:48. Widać ją było jeszcze przez jakiś czas.

Niedługo potem, o 6:51 przylecieli oboje jednocześnie: Ziuta na dach, Czajnik do budki. Wcześniej znowu ktoś przeciął niebo, a w momencie ich pojawienia się, w oddali było widać lecącego ptaka. Nie mam żadnej pewności czy to sokół (tym bardziej że w dole sporo było gołębich przelotów), ale miałam wrażenie, że z tej odległości gołębia nie byłoby widać, no i lot nie wyglądał na gołębi.
Ziuta pokrzykiwała, zaraz umknęła, Czajnik został w budce, ale żywo interesował się tym co na zewnątrz. 
Pokrzątał się, podumał, potem na progu kilka minut spędził. Odleciał z rogu barierki o 7:08.
(na filmie skrót powyższego):

Oboje wyglądali na zaniepokojonych, nie romansowali, odlatywali w tym samym kierunku - wcale bym się nie zdziwiła, gdyby to Chmielowa była powodem ich poruszenia. 
02 Nov 2025 01:10 · 02 Nov 2025 01:52
#318030 by Manta

przyroda, ludzie
More
  • 2326 posts
O 10:23 ponownie zjawiła się Ziuta. Przyleciała z daleka (z tego kierunku, w jakim oboje udawali się poprzednio). Pokrzykiwała, siedząc na progu i oglądając się za siebie.
Potem w budce spędziła kilka minut na dołkowaniu, wygrzebywaniu kamyków z kąta i rozmyślaniu.

Odleciała około 10:30.

O 11:55 pod okno przyfrunął Czajnik. Zaraz przemieścił się do budki. W środku spacerował, siedział przy oknie i długo czyścił piórka. Potem w dołku kończył toaletę, aż - zmęczony (albo znudzony) - zaczął przysypiać.
Tak go około trzynastej zostawiłam, a o 13:30 siedział sobie na progu spoglądając na okolicę.
W końcu przebiegł na róg, schował się za budką i tam go zastała  Ziuta, kiedy pojawiła się pod oknem o 13:45 (a przyleciała znowu stamtąd, skąd poprzednio - wygląda jakby patrolowała teren).
Czajnik wyłonił się na jej przylot, zaraz się schował, ale chyba przemyślał sprawę, bo wyszedł i zaprosił samicę do budki. Skorzystała, w środku spędzili parę chwil na rozmowie (nie widziałam, tylko słyszałam  🙃), Czajnik poleciał. Ziuta została jeszcze do 13:53, odleciała z rogu barierki.

Moderators: dziuniekCiuciek
Time to create page: 0.370 seconds